Svibanjske mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju u lipnju bit će izvanredno uvećane za 3,9 posto, odluka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, čime je potvrđeno ranije pisanje Faktora.

Izmijenjena je odluka ranije Federalne vlade u kojoj je stajalo da će se izvanredno za 3,9 posto uvećati srpanjske mirovine koje se isplaćuju u kolovozu.

Prema najnovijoj odluci dakle, 3,9 posto na minimalnu mirovinu od 518 KM iznosi 538 KM. Zagarantirana mirovinaa koja je sada 618,29 KM bit će 642 KM, najviša koja je trenutno 2.527 KM iznosit će 2.622 KM.

- Umirovljenicima mnogo znači to što će uvećanu mirovinu umjesto u kolovozu, primiti već 5. lipnja. Svatko sebi može izračunati za koliko konvertibilnih maraka će im se povećati mirovine. Zadovoljni smo mi povećanjem, ali nismo troškovima života. Cijene hrane su visoke. Trudit ćemo se da i u narednom periodu još popravimo položaj umirovljenika- kazao je za Faktor Mustafa Trakić, predsjednik Saveza umirovljenika Zeničko-dobojske županije.

Podsjeća kako je minimalna mirovina 2018. godine iznosila 321 KM.

- A sa najnovijim povećanjem ona će biti nekih 538 KM i kako da kažem da smo nezadovoljni povećanjem. Ponavljam, porast cijena hrane je veliki problem našoj populaciji. I lijekovi su skupi, preskupi za mnoge. Mi u ZDŽ smo uspjeli sa županijskom Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstenog osiguranja da lijekove koji su bili preskupi za umirovljenike stavimo na županijsku esencijalnu listu. To je veliki uspjeh - govori Trakić.