Postoje znanstveni dokazi da je kava nevjerojatno dobra za zdravlje. Metaanaliza 127 studija otkrila je da pijenje kave smanjuje rizik od raka do 20 posto, kao i rizik od srčanih bolesti za pet posto, od dijabetesa tipa 2 za 30 posto i od Parkinsonove bolesti za 30 posto, piše Inc.com.

Kava je čudesna zahvaljujući prirodnim antioksidansima koji smiruju upale povezane za stresom i poboljšavaju učinkovitost enzima koji reguliraju inzulin i glukozu. Stoga nije iznenađenje da oni koji piju kavu u prosjeku žive duže od onih koji to ne čine.

Međutim, pijenje kave u određeno doba dana može povećati ili smanjiti njezine koristi, čak je i pretvoriti u zdravstveni rizik.

Postoji dio mozga nazvan suprahiasmatična jezgra (SCN) koji kontrolira kortizol, poznat kao hormon stresa, koji vas, kad je prisutan, čini budnim, a kad ga nema pospanima. Baš poput kofeina.

SCN otpušta kortizol prema vašem cirkadijalnom ritmu, 24-satnom ciklusu koji je za svakog pojedinca malo drugačiji. Rane ptice i noćne sove, na primjer, imaju cirkadijalne ritmove koji su međusobno odmaknuti za oko 12 sati.

Prema neuroznanstveniku Stevenu L. Milleru, istraživaču s Medicinskog fakulteta Geisel u Dartmouthu, ispijanje kave u vrijeme kad SCN oslobađa kortizol ograničava pozitivne učinke kave. Drugim riječima, kombinacija kave i kortizola znači dodatni stres, što je loše za zdravlje.

S druge strane, ako kavu pijete kad je razina kortizola niska, to popravlja raspoloženje i razinu energije.

Za prosječnu osobu, koja ustaje oko 6:30 sati ujutro, razina kortizola doseže vrhunac između 8 i 9 sati, između 12 i 13 te od 17:30 do 18:30.

Ranoranioci, poput šefa Applea Tima Cooka, koji ustaje u 3:45, te brojke vraćaju se za oko tri sata. Noćne sove, poput suosnivača Reddita Alexisa Ohaniana, koji ustaje u 10 sati, te brojke idu unaprijed za oko tri sata.

Kad je onda idealno vrijeme za ispijanje kave?

Razina kortizola počinje rasti čim ustanete iz kreveta pa šalica kave uz doručak ili tijekom putovanja na posao nije dobra ideja. Također, ako je odlučite piti u vrijeme ručka, popit ćete je kad je razina kortizola visoka i ograničiti njenu učinkovitost. Iako kortizol opada u poslijepodnevnim satima, kofein ostaje u organizmu do 12 sati, zbog čega može ometati san. Isto vrijedi i za večernju šalicu kave. Dakle, postupkom eliminacije, najbolje vrijeme za prosječnu osobu za šalicu kave je između 9:30 i 11:30 ujutro.