Prema stručnjacima, čije istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu, oni koji barem dva puta tjedno spavaju popodne izrazito si pomažu u sprječavanju srčanog udara.

Istraživanje je 5 godina prikupljalo podatke čak 3462 ljudi koji su živjeli u Švicarskoj, a spadali su u kategoriju od 35 do 75 godina života.

U tom razdoblju došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara. Istraživači su uvidjeli poveznicu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se dogodili pa su tako zaključili kako popodnevno spavanje samo jednom ili dva puta tjedno smanjuje rizik od srčanog udara za nevjerojatnih 48%.

- Ova poveznica ispala je točna nakon što smo uračunali potencijalne faktore utjecaja poput godina, spavanja tokom noći te kardivaskularnih rizika kao što su visok krvni tlak i kolesterol - rekla je doktorica Nadine Hausler sa Sveučilišta u Lausannei koja je bila glavna autorica istraživanja.

S istraživanjem se nije složio Naveed Sattar, profesor metaboličke medicine na Sveučilištu u Glasgowu koji je dodao kako možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

- Čini se kako oni koji spavaju jednom do dva puta tjedna vode zdraviji i organiziraniji život koji im dopušta da spavaju popodne - rekao je.