Prvo dođe jedan, onda drugi i u trenu se u vašoj kuhinji nastanila čitava kolonija. Nalazite ih posvuda, od ormara, ostave, posudama za hranu i nikako ih se ne uspijevate riješiti? Donosimo nekoliko savjeta kako svoju kuhinju ponovno vratiti u normalan prostor bez ovih dosadnih i lukavih mravaca, piše 100posto.hr

Zapečatite pukotine

Vrlo je vjerojatno da mravci ne dolaze samo kroz otvorena vrata ili prozore, već kroz pukotine i rupe oko njih. Locirajte pukotine i rupe i popunite ih vrućim ljepilom ili silikonom kako bi zaustavili daljnji ulazak.

Povucite liniju pomoću krede

Ako izlaz u vašoj kuhinji vodi direktno izvan kuće (vrt ili terasa), to bi mogla biti lokacija s koje mravi dolaze. Kako bi ih uspješno zaustavili, nacrtajte na vanjskom dijelu ispred vrata liniju uz pomoć krede. Mravi ne vole kalcijev karbonat, stoga je on izvrstan repelent koji će ih odbiti u daljnjoj akciji preuzimanja vašeg doma.
  Posipajte brašno ili cimet

Poput krede, mravima smetaju brašno i cimet, a oboje su idealan odabir za nekorištenje kemijskih sredstava. Iako primjena može biti malo neuredna, brašno i cimet na vanjskoj strani prozora i vrata može odvratiti mrave.

Koristite limun

Osim što će vam dom mirisati kao tropski raj, sok od limuna odbija mrave. Najbolja opcija je namazati ga po okvirima prozora i vrata, a također možete staviti nekoliko pečenih limuna ispred kuhinjskih vrata kako biste spriječili mravlji ulazak.

Biljke kao obrana

Mravi vole šećer, a od najvećeg kontejnera do najmanjih mrvica, mogu ga namirisati iz velike udaljenosti. od milja daleko. Ljekovito bilje poput kadulje i lovorovog lista može pomoći u sprečavanju mrava ulaze, a ove biljke možete staviti izravno u posudu za šećer ili pored teglice meda koji su im omiljene lokacije.

Kombinacija octa i vode

Kada mravi uđu u vaš dom, oni iza sebe ostavljaju mirisnu  za druge mrave koji će je slijediti. Zato obično vidite mrave u skupinama, a rijetko samo individualca koji je došao izvidjeti situaciju. Ako ste primijetili da je mravlja kolonija počela dolaziti u vašu kuhinju, očistite prostor mješavinom od 4 žlice octa i 4 žlice vode.  Ovaj miks neće ubiti mrave koji su već u vašem domu, ali će ukloniti njihov miris tako da ostatak vojske neće doći za njima.