Obična ili slatka naranča vrsta je omiljenog voća koje najčešće cijedimo u sok, jedemo sirovo ili koristimo za pripremu slastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvijek dobiti sočan zalogaj. Seviljske naranče su pak gorče, a naranče Valencija najčešće se koriste u proizvodnji sokova, piše Punkufer.

Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće jest taj da ga primite u ruku i osjetite težinu – što je teža s obzirom na svoju veličinu, naranča će biti sočnija.

One koje se čine suviše lagane mogu biti suhe. Čvrsta naranča jarke boje također može biti dobar odabir, a izbjegavajte mekane plodove ili one s vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih – one koje mirišu zrelo također su dobri kandidati.

Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim narančama jest ispupčenje koje se nalazi na donjoj strani, suprotno od peteljke – birajte one plodove koji ga imaju. Tako barem kažu bake koje znaju više o narodnim mudrostima. Još je jedna od teorija da su slađe naranče one s većom rupicom – odnosno "pupkom". U svakom slučaju, kupujete li naranče na tržnici, najbolje je zamoliti prodavača neka vam da koju krišku na kušanje.