Uragan Dorian tek je nedavno napustio područje Bahama, a stanovnici te otočne države već se suočavaju s tmurnim posljedicama toliko snažne oluje, javlja CNN.

Za sada je potvrđeno 45 poginulih osoba, a smatra se da će taj broj biti drastično veći. Na stotine stanovnika Bahama smatra se nestalima, 70.000 njih je ostalo bez svojeg doma, a nekoliko stotina traži privremeni smještaj.

Morali su napustiti brod ako nemaju vizu

Tijekom ovog vikenda, blizu 1500 evakuiranih građana Bahama stiglo je na humanitarnom brodu Grand Celebration u Palm Beach na Floridi. Američka Uprava za carine i zaštitu granica (CBP) potvrdila je kako su svi putnici imali potrebne dokumente za ulazak u zemlju.

No u nedjelju su nastali prvi problemi. Naime, na videosnimci koja se pojavila na društvenim medijima, a koja je snimljena kada je trajekt odlazio s Bahama, čuje se kako se preko razglasa upozorava evakuirane stanovnike Bahama da napuste brod ako nemaju vizu za Sjedinjene Države.

Nakon te informativne poruke na snimci se vidi kako obitelji s djecom napuštaju brod. Jedna svjedokinja je opisala kako je tada oko 130 ljudi napustilo trajekt.

Još uvijek nisu jasne točne odredbe

CBP je na svojoj web stranici napisao kako vize nisu potrebne stanovnicima Bahama koji avionom stižu u SAD ako pritom ispunjavaju druge kriterije, poput posjedovanja važeće putovnice ili putnih dokumenata i potvrde o nekažnjavanju.

"Oslanjamo se na prijevozničke tvrtke u zračnom i morskom prometu da će djelovati u interesu sigurnosti i dobrobiti svih pojedinaca pogođenih ovom tragedijom“ priopćio je CBP u nedjelju, s time da još uvijek nije u potpunosti pojasnio koji su točno dokumenti potrebni za stanovnike Bahama koji brodom dolaze u SAD.

"Ovo je zaista okrutno, ovako uskratiti pomoć onima kojima je najpotrebnija", napisao je u nedjelju na Twitteru demokratski predsjednički kandidat Beto O'Rourke.