Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog vala, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 stupnja, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplotnih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španjolskoj je najviša temperatura, 43,3 stupnja, izmjerena u Candeledi, u centru, objavila je španjolska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centru, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stupnja.

Ovaj novi toplotni val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.

Toplotni val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplotni val u Španjolskoj od 1975.", rekao je za France Presse.

-Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplotnih valova - dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47,4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stupnja. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stupnja se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Sve ovo tek treba doći do nas, zato uživajte do tada!