Europska unija se suočava s rizikom iznenadnog priljeva migranata koji bježe zbog rata između Izraela i Hamasa, rekao je danas grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis i pozvao na budnost i više solidarnosti između zemalja članica.

"Uvijek postoji rizik ako se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebice ako u to budu uvučene susjedne zemlje, poput Egipta koji ima jako veliko stanovništvo. Tada stvari mogu postati jako ozbiljne", rekao je Kairidis.

"Moramo biti budni, mi, kao Europa, moramo biti što više zajedno. Moramo bolje čuvati granice, boriti se protiv kriminalnih mreža krijumčara ljudi i vratiti one koji ne dobiju pravo na azil", istaknuo je grčki ministar, prenosi Hina.

"Potreban je novi pakt"

Po njegovim riječima, europskom bloku je potreban novi pakt, aludirajući na sporazum iz 2016 između Turske u EU o sprečavanju priljeva migranata.

Kairidis je u ponedjeljak boravio u Ankari, gdje je s turskim dužnosnicima razgovarao o tome kako smanjiti broj dolazaka migranata u njegovu zemlju.

U trenutku velike zabrinutosti za sigurnosnu situaciju zbog sukoba Izraela i Hamasa, Kairidis ističe da Grčka, nakon smrtonosnih islamističkih napada u Belgiji i Francuskoj, predvodi rasprave u Uniji o većem broju deportacija i vraćanja migranata.

"Treba nam složna Europa"

Osvrnuo se na slučaj tuniskog džihadista, odgovornog za ubojstvo dvojice Šveđana prošli tjedan u Bruxellesu, koji je u Belgiji boravio ilegalno jer mu je zahtjev za azilom bio odbijen. U EU je ušao još 2011. preko talijanskog otoka Lampeduse.

"Ovdje vidimo neprihvatljivu situaciju, nije važno je li vam zahtjev odbijen ili prihvaćen, i dalje ostajete u Europi. Trošimo tone novca i resursa kako bismo razmotrili te zahtjeve, ali u konačnici se sve to pretvori u sprdnju", bio je oštar Kairidis i pozvao na zajednički europski mehanizam vraćanja.

"Samo složna Europa može primorati zemlje podrijetla da preuzmu svoje državljane, s batinom i mrkvom. Grčka to ne može sama učiniti. Belgija to ne može sama učiniti", zaključio je grčki dužnosnik.