U prvim reakcijama koje su uslijedile ubrzo nakon što je Europski parlament u utorak potvrdio Ursulu von der Leyen kao sljedeću predsjednicu Europske komisije, europski čelnici pozdravili su taj izbor unatoč tome što ga je odobrila tanka većina europskih zakonodavaca.

Von der Leyen, koja će u srijedu odstupiti s mjesta njemačke ministrice obrane, naslijediti će Jeana Claudea Junckera na mjestu čelnika Europske komisije 1. studenog.

"Konačno jedna žena na čelu Europske komisije", napisao je Juncker na Twitteru. "Taj posao nosi velike odgovorosti i izazove. Siguran sam da ćeš biti dobra predsjednica. Dobrodošla kući!", napisao je Juncker, javlja Hina.

Vlade Grčke, Austrije i Belgije pozdravile su glasanje u Europskom parlamentu.

"Radujemo se bliskoj suradnji s institucijama za budućnost Europe", napisao je na Twitteru Charles Michel, belgijski premijer na odlasku i budući predsjednik Europskog vijeća. "Radimo zajedno za interese svih Europljana", dodao je.

Von der Leyen će odigrati ključnu ulogu u definiraju političkih prioriteta EU-a tijekom idućih pet godina, dok će upravljati "osobljem" od 32.000 ljudi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Von der Leyenino "duboko poznavanje NATO-a", dodajući da će taj izbor "dobro služiti u nastavku jačanja suradnje između Europe i Sjeverne Amerike. Radujem se našoj suradnji", napisao je Stoltenberg.

Iznenadna nominacija von der Leyen bila je predmetom velikih kritika jer nije sudjelovala u kampanji za izbore u svibnju. Osvojila je 383 glasa, dok je minimalni broj glasova potreban za imenovanje na poziciju bio 374.

Njemački zastupnici SPD-a, koalicijskog partnera Angele Merkel, nisu podržali kandidaturu Von der Leyen. No unatoč tome vicekancelar Olaf Scholz, član SPD-a, ipak joj je čestitao.

"Želim joj svaki uspjeh u velikim zadacima u budućnosti i radujem se nastavku pozitivne suradnje! Izazove naših vremena možemo riješiti samo kao ujedinjena, suverena i Europa predvođena solidarnošću", rekao je, javila je Hina.