Europska unija je kaznila Google rekordnom kaznom od 2,42 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu internet pretraživača kako bi izgradili svoju prodajnu uslugu, javlja Guardian.

Europski regulatori su dali tehnološkom gigantu 90 dana da zaustavi nezakonito djelovanje ili će se suočiti s kaznama i do pet posto prosječnog dnevnog svjetskog prihoda krovne tvrtke Alphabet.

Margrethe Vestager, euopska povjerenica za konkurenciju je potvrdila da je donesena odluka o kazni.

''Google je donio mnoge inovativne proizvode i usluge koje su promijenile naše živote. To je dobra stvar. Ali, strategija Googlea u promociji svoje trgovačke usluge nije bila samo privlačenje kupaca i prodaja boljih proizvoda od konkurencije. Umjesto toga, Google je zloupotrebljavao dominaciju na tržištu promovirajući svoju prodajnu uslugu, a opstruirajući konkurenciju'', navela je.

To je, kako ističu u Bruxellesu, nezakonito u EU. Google nije dozvoljavao drugim kompanijama da se bore pošteno i nije dozvoljavao kupcima da imaju slobodan izbor usluga i punu korist od inovacija.

Google negira optužbe i tvrdi da rezultate pretraživanja formira na način da korisnicima bude lakše da pronađu ono što traže.