Europska svemirska sonda Rosetta otkrila je postojanje kisika na kometi što bi moglo dovesti do novih teorija o Sunčevom sistemu, piše Anadolu Agency (AA).

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je kako "iznenađujuće zapažanje" može značiti da su oblaci molekularnog kisika pronađenih u blizini komete 67P/Churyumov-Gerasimenko postojali "prije ili za vrijeme" njenog nastanka.

"Ovo je intrigantan rezultat za studije. Nismo očekivali da ćemo pronaći kisik na kometi u tolikom izobilju jer je kometa kemijski reaktivna, čime je iznenađenje još veće", kazao je znanstvenik ESA-e Matt Taylor.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da su oblaci kisika postali za vrijeme nastanka komete, teorija o formiranju Sunčevog sistema bila bi poljuljana.

Rosetta je na 67P u studenom prošle godine lansirala sondu Philae koja je tako postala prva sonda u povijesti koja je sletjela na površinu komete u svemiru. Samo nekoliko dana nakon tog povijesnog trenutka, Philae je ugašen nakon što je glavna baterija sonde prestala s radom. Sonda je "probuđena" 14. lipnja ove godine kada je prvi put poslala podatke i fotografije komete.

Misija Philae je otkrivanje tajni stvaranja Sunčevog sistema te porijekla organskih tvari i života na Zemlji.