Jedan od najsjajnijih poznatih periodičnih kometa - komet 12P/Pons-Brooks leti prema nama. Najbliže Suncu naći će se 21. travnja, a najbliže Zemlji bit će 2. lipnja. Iako neće biti vidljiv golim okom, ljubitelji astronomije moći će ga vidjeti dalekozorom ili malim teleskopom.

Vraća nam se komet 12P/Pons-Brooks.

To je periodični komet s orbitalnim periodom od oko 71 godine.

''Trenutno postoji vrlo lijep komet koji prolazi noćnim nebom. To je komet 12P/Pons-Brooks. Iako nije vidljiv golim okom, vidljiv je dalekozorom ili malim teleskopom'', objašnjava Gianluca Masi, astrofizičar, direktor Projekta virtualnog teleskopa, prenosi Hina.

''Komet 12P/Pons-Brooks posebno je zanimljiv jer redovito povećava sjaj. To su takozvana izboji'', kaže Masi.

Blizu Zemlje bit će 2. lipnja 2024., ali neće biti vidljiv golim okom.

''Drugog dana lipnja komet će biti najbliži našem planetu. No ipak, to će biti ogromna udaljenost, veća od udaljenosti između nas i Sunca. U ovom slučaju to će biti 165 milijuna kilometara''.

''Ovaj komet je takozvani periodički komet. To samo znači da se kreće po orbiti oko Sunca, samo periodički unoseći toplinu u unutarnji Sunčev sustav. To je komet. Periodično se, u ovom slučaju svakih 71 godinu, vraća u svoj perihel'', kaže Masi.

Kao jedan od najsjajnijih kometa u sjećanju nam je ostao komet Hale-Bopp, koji je 1997. dominirao večernjim nebom.

''Taj komet 1997. bio je, iskreno, za mene kralj kometa. Dok su drugi puno svjetliji kometi bili također vidljivi, Hale-Bopp je ipak pobjednik jer je bio vidljiv mjesecima golim okom'', dodaje Masi.