Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je, obraćajući se u četvrtak Bundestagu uoči EU samita, kako je Njemačka, što se tiče popunjenosti plinskih spremnika, spremna za zimu, te je ustvrdio kako se Putin preračunao misleći zatvaranjem dotoka plina podijeliti Europu.

"Putin se nadao da će nas zatvaranjem dotoka plina moći ucijeniti, ali se preračunao. Jer Europa je ostala jedinstvena u svom stavu", rekao je Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) pred zastupnicima Bundestaga.

Njemački kancelar je uvjeren kako Rusija ne može dobiti rat protiv Ukrajine.

"Putin neće ostvariti svoje ciljeve. On računa sa slabošću Zapada i Ukrajine. Ali se vara: mi nismo slabi", rekao je Scholz.

On je u obraćanju uoči EU samita rekao kako je Njemačka uspjela osigurati zalihe plina i prije predviđenog roka od 1. studenog.

"Sa sigurnošću mogu reći: zajednički ćemo prebroditi ovu zimu", rekao je Scholz ukazujući na to da su spremnici plina već sad popunjeni 95 posto.

Njemački kancelar je rekao kako je dogovor o cilju uštede plina od 15 posto na razini EU-a jaki signal.

"To je snažan signal europske solidarnosti posebice u odnosu na Njemačku, koja je posebice ovisna o ruskom plinu", rekao je njemački kancelar.

On je izrazio mišljenje da je najbolja strategija protiv ovisnosti o uvoznim energentima dodatno ulaganje u tehnologije koje koriste obnovljive izvore energije.

"Svaka vjetrenjača, svaki solarni panel nas čini jedan korak neovisnijima o uvozu skupog plina ili nafte", rekao je Scholz.

On je istodobno branio njemački program pomoći građanima i gospodarstvu kojeg su kritizirale neke EU članice.

"Mi smo zaštitni štit za amortiziranje posljedica poskupljenja energenata u visini od 200 milijardi podijelili na dvije godine. To godišnje odgovara otprilike dva posto našeg BDP-a, što je otprilike ista svota koju su izdvojile i zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske", rekao je Scholz.

U raspravi koja je uslijedila nakon Scholzovog obraćanja oporbena desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) te stranka Ljevica su zatražile promjenu stava prema ratu u Ukrajini i prekid isporuka oružja Ukrajini što bi, prema njihovom mišljenju, zaustavilo rat.

AfD isto tako traži puštanje oštećenih plinovoda Sjeverni tok kako bi se ponovno omogućio uvoz ruskog plina.