Europska pučka stranka usvojila je na kongresu u Rotterdamu rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH sukladno odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

Hitnom rezolucijom koju je podnio HDZ poziva se na brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU-u.

Najveća grupacija u Europskom parlamentu smatra da je potrebno provesti izborne i ustavne reforme sukladno i principima EU-a te odlukama međunarodnih i ustavnih sudova koje uključuju jednakost triju konstitutivnih naroda, drugih i svih ostalih građana.

Kao pozitivan primjer naveden je dogovor političkih stranaka o održavanju lokalnih izbora u Mostaru u prosincu 2020., čime je istaknuta multikulturna realnost Bosne i Hercegovine.

EPP je pozdravio posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu.

U rezoluciji se navodi i da u kontekstu drastično pogoršano sigurnosnog okruženja u Europi koje je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu, Unija mora spriječiti moguće negativne scenarije i uložit napore da usmjeri Jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvaćanju fundamentalnih europskih vrijednosti.

Pučani su osudili i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i bilo kakvo neustavno secesionističko djelovanje te su pozvali na prekid blokade institucija.

EPP podržava politički dijalog koji mora imati prioritet pred blokiranjem većine važnih političkih procesa i reformi, navodi se u rezoluciji.

Nakon dogovora o tekstu rezolucije, više je sarajevskih medija u utorak navečer objavilo da je iz izvornog HDZ-ovog prijedloga uklonjen pojam legitimnih predstavnika, što je protumačeno kao poraz politike HDZ-a i HDZ-a BiH.

Na kongresu EPP-a bio je čelnik najveće stranke bosanskohercegovačkih Hrvata HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović.

Te stranke imaju status kandidata za članstvo u EPP-u pa njihovi delegati nisu imali pravo glasa, a oba lidera gledaju blagonaklono na tekst rezolucije, ali s različitim naglascima.

EPP je pozvao na žurnu reformu izbornoga zakonodavstva u skladu s međunarodnim presudama i odlukama Ustavnoga suda BiH, uključujući ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, kao nužan preduvjet za političku stabilnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine, kazao je Čović u utorak, dodavši da EPP ostaje pouzdan partner HDZ-a BiH, prenosi Fena.

Predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović zahvalio se u utorak na Twitteru prijateljima i partnerima iz EPP-a jer uvažili naše argumente i u usvojenoj rezoluciji prepoznali prave prioritete u BiH, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Europskoj uniji.

Europarlamentarka HDZ-a Željana Zovko kazala je Hini kako zahtjev za legitimnim predstavljanjem proizlazi iz teksta rezolucije jer je apostrofirana jednakost triju konstitutivnih naroda, dok se navodi da je i potrebne provesti presudu Ustavnog suda BiH, a presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić upravo predviđa legitimno predstavljanje.

Zovko je istaknula da je SDA tražila izbacivanje rezolucije s dnevnog reda, dok je HDZ tražio ili raspravu ili glasanje o stavljanju rezolucije na dnevni red, što bi izazvalo podjele unutar EPP-a. Naposljetku je radna skupina, u kojoj nema HDZ-a BiH i SDA, usuglasila tekst koji predviđa konstitutivne narode i presudu ustavnog suda, na što su pristali i nizozemski pučani inače neskloni takvom konceptu, navodi Zovko.

Izuzetno nas raduje što su svi sudionici u raspravi, uključujući i one koji su nekada pokazivali skeptičnost kada smo ugradili u Strateški kompas sam pojam konstitutivnosti, složili da je konstitutivnost ključna, kazala je Zovko.