Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca pristala je da se objavi redigirana verzija ugovora o nabavi cjepiva koji je u kolovozu potpisala s Komisijom.

"Komisija pozdravlja opredjeljenje tvrtke za veću transparentnost u sudjelovanju provedbi strategije Europske unije za cijepljenje", priopćeno je u petak.

Komisija se nada da će moći objaviti sve ugovore o nabavi koje je do sada potpisala s proizvođačima cjepiva.

Danas objavljen ugovor sadrži redigirane dijelove koji se odnose na povjerljive podatke, poput pojedinosti o izdanim računima. Ovo je drugi ugovor koji je objavljen nakon što je CureVac pristao objaviti Ugovor o avansnoj kupnji cjepiva. Redigirani ugovor s CureVacom mogli su vidjeti pojedini zastupnici Europskog parlamenta.

Von der Leyen: Ugovor je obvezujući

Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv covida-19 sadrži obvezujuće dijelove, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva.

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji.

Dužnosnik Europske unije kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom periodu, odnosno 60 posto manje nego što je ranije dogovoreno.

"Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan", kazala je Von der Leyen za radio Deutschlandfunk dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine.

"AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan", naglasila je Njemica.

Odredbe o "davanju svega od sebe"

AstraZeneca kaže da je Europska unija kasnila s dogovorom o isporuci cjepiva. Njezina tvrdnja u suprotnosti je sa stavom izvršnog direktora AstraZenece Pascala Soriota koji je u utorak rekao da se sporazum s Europskom unijom temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva.

Soriot je rekao i da je Europska unija kasno postigla dogovor o isporuci pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici.

Von der Leyen napominje kako u ugovoru zaista stoji da će "tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze", što je vidljivo i iz ugovora, ali napominje da su te odredbe vrijedile kada još nije bilo jasno hoće li cjepivo uopće biti provedeno.

Objavljeni ugovor nije dao jasan odgovor na pitanje tko je u pravu, budući da je AstraZeneci dopušteno da u javno dostupnoj verziji ugovora zatamni ključne dijelove. Čak 95 posto zatamnjenih dijelova objavljenog ugovora je zatamnjeno od strane AstraZenece, a tek 5 posto od strane Europske unije.