ČlanakK 7 Lisabonskog ugovora, svojevrsnog ustava Europske unije, nikada nije bio primijenjen u praksi. Riječ je o članku koji predviđa da se nekoj članici mogu oduzeti određena prava, poput prava glasa u europskim institucijama, ako ta članica sustavno krši temeljne vrijednosti EU-a. Kako se ovih dana doznaje u Bruxellesu, prva članica EU-a koja bi mogla doživjeti takvu “čast” je Poljska, koja otkako je na vlast došla ultrakonzervativna stranka PiS (Pravo i pravda) Jaroslawa Kaczynskog, ozbiljno ugrožava pravni poredak i neovisnost sudbene grane vlasti kroz niz problematičnih zakonskih promjena.

Sukob između europskih institucija, ponajprije Europske komisije, i vlasti u Varšavi eskalira mjesecima, i to zbog niza antidemokratskih poteza poljskih vlasti, tj. vlade premijerke Beate Szydlo, koja funkcionira na daljinskom upravljaču kontroverznog Kaczynskog. Prvi na udaru su bili mediji i javna televizija, onda se pokušalo zabraniti pobačaj, a trn u oku PiS-u je bio i Ustavni sud, čiji je rad namjerno paraliziran. Još u ožujku je Europska komisija prvi put u povijesti pokrenula mehanizam pravog nadzora nad jednom članicom, ali se poljska vlada nije pokazala spremnom surađivati.

Vlada u Varšavi ugrožava neovisnost sudstva

Ultrakonzervativna vlada u Varšavi nije odustala od svojih namjera da podjarmi sudstvo, te je sada pripremila četiri nova zakona kojima bi se omogućila potpuna PiS-ova kontrola sudstva, što je potaknulo prvog potpredsjednika EK Fransa Timmermansa da jučer u Bruxellesu na konferenciji za medije objavi kako bi implementacija tih zakona “predstavljala veliku prijetnju vladavini zakona” i “ozbiljno smanjila neovisnost sudstva”. Timmermans se istovremeno požalio da iz Poljske nema “inicijative za uspostavu dijaloga” o ovim temama, te da je Komisija “s obzirom na najnoviji razvoj događaja vrlo blizu” pokretanja članka 7, koji se u briselskim krugovima naziva “nuklearnom opcijom”.

“Svaki od zakona, ako budu usvojeni, ozbiljno bi ugrozio neovisnost sudstva. Njihov kolektivni efekt bi bilo ukidanje preostale sudske neovisnosti, te bi sudstvo doveli pod punu kontrolu vlade. Suci bi postali sluge političara”, bio je vrlo direktan Timmermans u srijedu.

Kada bi se provela člankom 7 propisana procedura, Poljska bi izgubila pravo glasa u europskim institucijama, ali bi mogla izgubiti i novac iz europskih fondova, koji inače vrlo umješno povlači, što je prije par mjeseci predložila povjerenica za sudstvo Vera Jourová.

Mađarska će stati na stranu Poljske, a što će Hrvatska?

Ako bi EK doista aktivirala članak 7, to bi označilo povijesni raskol između europskih institucija i jedne države članice, neovisno o tome što se procedura najvjerojatnije ne bi mogla dovršiti. Naime, da bi se Poljskoj oduzelo pravo glasa, potrebno je da se oko toga slože sve ostale članice Europske unije, a mađarski premijer Viktor Orban je već najavio da će Mađarska glasati protiv.

No, ono što se još ne zna jest bi li Mađarska bila usamljena u svojem protivljenju ili bi na stranu Poljske možda stale i ostale članice Višegradske skupine (Češka i Slovačka), koje dosad nisu izražavale takvu vrstu podrške kontroverznoj vladi PiS-a.

Nadalje, bilo bi zanimljivo vidjeti što bi o pokretanju članka 7 protiv Poljske zbog ugroze vladavine prava imala za reći sukreatorica hrvatske vanjske politike, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se usko povezala s aktualnim poljskim vlastima, te je s predsjednikom Andrzejom Dudom inicirala i summit Inicijative tri mora, na kojemu je glavna zvijezda bio američki predsjednik Donald Trump.

Grabar-Kitarović je de facto Hrvatsku privezala uz članicu Europske unije koja uništava vladavinu prava u svojoj zemlji, zbog čega joj iz Bruxellesa prijeti “nuklearna opcija”. S druge strane, teško je vjerovati da će premijer Andrej Plenković glasati jednako kao Viktor Orban ako se u Europskom vijeću bude odlučivalo o oduzimanju prava glasa Poljskoj.

Poljska nastavlja po svom

Prvi korak aktiviranja Članka 7 je procjena je li članica prekršila temeljna prava koja važe u cijeloj Europskoj uniji, što bi se trebalo dogoditi sljedeći tjedan.

U Varšavi nisu pretjerano impresionirani porukama iz Bruxellesa. Ministar za europske poslove izjavio je poljskim medijima da će “odgovoriti na preporuke iz Bruxellesa”, ali da im za reformu sudstva “nije potrebna pomoć izvana”.

Da tomu jest tako, potvrđeno je danas, dan nakon Timmermansovih upozorenja, jer je poljski parlament - u kojem PiS ima apsolutnu većinu - izglasao zakon kojim se Ustavni sud stavlja pod kontrolu vlade, iako je EK tražila da se taj zakon suspendira. Dakle, Bruxellesu je poslan jasan signal da krene s aktivacijom Članka 7 iz Europskog ugovora.