Znanstvenici Sveučilišta u Londonu otkrili su gen IRF 4 zbog kojeg kosa sijedi i koji regulira melanin koji daje pigment kosi, koži i očima, prenosi Agencija Anadolija.

Najnovija studija provedena je na 6.300 osoba iz pet zemalja Latinske Amerike što simbolizira raznovrsnost ljudske rase u pogledu boje kože i fizičkih karakteristika.

Znanstvenici su uspjeli idenficirati gen IRF4 nakon čega je uspoređen između osoba iz Brazila, Kolumbije, Meksika i Perua sa stanovnicima Europe, Amerike i Afrike.

Ustanovljeno je da je gen IRF4, koji daje predispoziciju kosi da osijedi, utvrđen uglavnom kod Europljana.

Prosječna srednja životna dob za pojavu sijede kose kod bijelaca je oko 35. godine života, kod Azijata oko četrdesete, a kod tampnoputih osoba oko 45.

Pored toga, zaključeno je da proces nastanka sijedih dlaka nije posljedica stresa, konzumiranja alkohola i načina života već genetike.

Pored ovog gena, identificiran je gen PRSS53 uslijed čega nastaje kovrdžava kosa, gen EDAR koji određuje gustinu kose i brade dok FOXL2 određuje gustinu obrva.

Znanstvenici tvrde kako je riječ o prvoj jasnoj studiji o povezanosti gena sa kosom i dlakama uopće.

Tvrde kako umjesto uljepšavanja i farbanja, u budućnosti može doći do regulacije pojave sijede kose mutacijom gena čime bi bio izmijenjen ovaj prirodni proces.