Europi prijete podijele zbog nestašice energenata koju je izazvao napad Rusije na Ukrajinu, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, javlja agencija dpa.

Energija je, naglasila je, stvarni problem koji bode oči, a koji se ignorira. “To će biti središnje pitanje koje će nas sljedećih mjeseci staviti na teška iskušenja,” rekla je Baerbock na godišnjoj konferenciji njemačkih veleposlanika u Berlinu.

Pitanje je “hoćemo li u Europi zajedno i solidarno osigurati opskrbu energijom za sve ljude, ili nećemo,” rekla je Baerbock.

Ona je kao primjer navela kompromis Europske unije u sporu oko suspenzije izdavanja viza ruskim državljanima. Da EU po tom pitanju nije našla zajedničko rješenje, “ruski predsjednik (Vladimir Putin) ne bi mogao uopće da zamisli neki bolji poklon,” rekla je ministrica.

Zemlje EU su se prošli tjedan suglasile da suspendiraju ugovor s Rusijom o olakšanom izdavanju viza za putnike. Taj kompromis je, prema ocjeni ministrice Baerbock, omogućio da u Uniji oko pitanja viza ne dođe do podjela između zapada i istoka.

“Moramo biti spremni na to da će aspekt razdora sljedećih mjeseci biti jedan od središnjih elemenata ruskog hibridnog vođenja rata.”

Ruski i drugi autoritarni režimi pokušavaju revizionistički da prošire svoju sferu utjecaja, rekla je Baerbock, aludirajući i na Kinu. Te je laži potrebno raskrinkati, dijelom i “grubim jezikom.”

Kao primjer je navela izraz “rat žitaricama,” koji često koristi u kontekstu sada već ublažene ruske blokade žitarica spremnih za izvoz u ukrajinskim lukama.

“Slušati, objašnjavati, odmjeravati – to je stil komunikacije za vanjsku politiku 21. stoljeća,” rekla je Baerbock komentirajući društvene mreže poput Twittera.

Ministrica je veleposlanike ohrabrila da vode borbeniju komunikaciju u zemljama domaćinima. Čak i ako to sa suprotne strane izazove burne reakcije. “Nemojte da brinete zbog toga,” rekla je Baerbock diplomatama.

Ona je, međutim, istovremeno pozvala najviše njemačke diplomatske predstavnike da njihova vanjska politika slijedi vrijednosti i interese. Reč je o zauzimanju “jasnog stava” i to ne iz principa, nego kada se dovode u pitanje naša sloboda i naš sustav vrijednosti,” rekla je Baerbock.

Fenix-magazin/SČ/dpa