Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom koronavirusa, što je znak da Europa zauzima stroži stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda.

Njemačka trenutno predsjeda Europskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u koji je pod žestokim kritikama Washingtona koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini. Sada se čini da i Berlin zauzima asertivniji stav.

Kad je riječ o ponovnom ocjenjivanju rada WHO-a tijekom krize, u utorak sam u Parizu imao priliku razgovarati s direktorom Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, kao i prije dva tjedna u Ženevi. U oba sam ga razgovora vrlo jasno potaknuo da pokrene neovisno povjerenstvo stručnjaka i ubrza početak njihovog rada, rekao je Jens Spahn.

WHO je prošli tjedan objavio kako će pokrenuti neovisni odbor koji će procijeniti upravljanje pandemijom i odgovor vlada na koronavirus.

Tedros je kazao kako će odbor u studenom ministrima zdravlja predati prvi izvještaj, a da će konačni biti spreman u svibnju iduće godine.

Spahn je naglasio da je izvještaj važan sada, dok pandemija i dalje hara svijetom, jer se već mogu donositi zaključci.

To bi moglo dovesti do brzog djelovanja po pitanju upravljanja i poboljšanja suradnje između političke i znanstvene razine organizacije, dodao je Spahn.

Europske države istaknule su da reviziju treba popratiti preustroj organizacije, o čemu se već razgovaralo unutar samog UN-a, kao i u skupini G7, prenijela je Hina.