Kvantna tehnologija u potpunosti će promijeniti svijet u kojem živimo. No, to se neće dogoditi sutra ili sljedeće godine. Procjenjuje se kako će kvantna tehnologija svoj procvast doživjeti za desetak godina, a Europska unija želi biti jedna od predvodnica u njenoj primjeni.

Upravo zbog toga razvijena je Quantnum Technologies Flagship, milijardu eura vrijedna inicijativa koja će kroz sljedećih 10 godina financirati više od 5000 istraživača koji se bave kvantnom tehnologijom.

Europa je odlučila biti predvodnica u razvoju kvantne tehnologije u svijetu. Quantum Technologies Flagship projekt dio je naše želje da konsolidiramo i proširimo znanstvenu izvrsnost Europe.

Želimo li otključati puni potencijal kvantne tehnologije, moramo razviti čvrstu industrijsku bazu kroz naša istraživanja, istaknuo je potpredsjednik za digitalno tržište, Andrus Ansip.

Kvantna tehnologija omogućit će veliki tehnološki napredak u područjima kao što su računarstvo, simulacije, kriptografija i telekomunikacije. Građani će prednosti kvantne tehnologije najbolje moći osjetiti kroz veoma precizne senzore u medicini, kvantnu komunikaciju i bolju sigurnost njihovih digitalnih podataka, piše Zimo.co.

Dugoročno gledano, kvantno računarstvo ima potencijal riješiti probleme koji bi trenutno dostupnim superračunalima predstavljali nerješive prepreke.