Europski čelnici i Bijela kuća ne žele da se suoče s brojnim problemima, posebno kada je riječ o Rusiji. Međutim, europski dužnosnici i mediji počeli su da direktno optužuju predsjednika Baracka Obamu za donošenje loših odluka, prenosi Sputniknews.

Zemlje Starog svijeta tijkom 2008. godine bile su očarane mladim američkim senatorom i njegovom porukom o promjenama u kojima svi mogu učestvovati i u koje svi treba da vjeruju.

- Nakon sedam godina i mnogih neispunjenih obećanja nije ni čudno zašto na ovom kontinentu raste razočarenje po pitanju Baracka Obame - naglasio je Vinocur. Štoviše, u Europi postoji želja da se prebaci krivnja samo na Obamu.

Taj dramatični preokret u europskoj retorici dogodio se prije dva tjedna kada je bivši šef osoblja Angele Merkel, Ronald Pofalla povlađivao američkom predsjedniku za antagoniziranje Moskve.

Kratak pogled na europske medije daje sličnu sliku. Tako je krajem listopada, berlinski Tagesspiegel u svom članku nazvao Obamu čovjekom kojeg se ne boje više na Bliskom istoku.