Europski operateri spremni su odmah provesti dugoročni plan za uključivanje baltičkih država, koje se oslanjaju na rusku elektroenergetsku mrežu, u sustav Europske unije u slučaju da ih Moskva prekine, rekla su Reutersu tri izvora upoznata s tim pitanjem.

Zabrinutost zbog ovisnosti o Rusiji za bilo koji oblik energije porasla je diljem Europe zbog smanjenja isporuke ruskog plina nekim zemljama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Baltičke zemlje su nervozne jer se Litva sukobila s Rusijom zbog blokiranja izvoza dobara u moskovsku eksklavu Kalinjingrad.

Trideset godina nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od pridruživanja Europskoj uniji, baltičke države Estonija, Latvija i Litva ovise o Rusiji u osiguravanju stabilne opskrbe električnom energijom, javlja Hina.

Baltičke države imaju dugogodišnji plan postati dijelom europske decentralizirane mreže elektroenergetskih operatera, poznate kao ENTSO-E, do 2025. godine.

Reutersovi izvori kazali su anonimno da bi se to moglo odmah primijeniti ako bude potrebno, prema planovima za nepredviđene situacije koje je izradio ENTSO-E.

Ruski i europski sustav rade na frekvenciji od 50 Hertza, ali dok se ruskim sustavom upravlja iz Moskve, europske mreže su decentralizirane, što znači da je svaki nacionalni operater odgovoran za održavanje stabilnosti svog sustava.

Međutim, u hitnim slučajevima oni u europskom sustavu mogu pružiti pomoć.

Već u ožujku, EU i Ukrajina povezale su svoje mreže - dvije i pol godine ranije nego što je planirano - omogućivši Ukrajini da dobije struju iz Europe ako vojni napadi prouzroče nestašice.

U idealnom slučaju, baltičke bi se države isključile s ruske mreže tek 2025., nakon završetka projekta nadogradnje infrastrukture koji je EU podržala s 1,6 milijardi eura.

Međutim, izvori kažu da bi se baltičke države već mogle podnijeti prijelaz ako to bude potrebno.

Operateri bi stabilno funkcionirali, ali bi nedostatak infrastrukture mogao značiti više cijene električne energije, kazao je jedan od izvora.

Litva je prošle godine instalirala i uspješno testirala opremu za povezivanje baltičke električne mreže s Poljskom, članicom ENTSO-E.

Glasnogovornik litavskog operatera Litgrida rekao je Reutersu da je prošlogodišnji test nadogradnje litavsko-poljske veze LitPolLink pokazao da će "u slučaju nužde baltičke zemlje dobiti pomoć i moći se povezati s mrežama kontinentalne Europe".

"Koordiniramo s regionalnim partnerima i spremni smo osigurati pouzdanu opskrbu električnom energijom u svim scenarijima", rekao je glasnogovornik.

Uklanjanje baltičkih zemalja iz regionalne mreže također bi se odsjekla ruska eksklava Kalinjingrad koja bi morala samostalno upravljati mrežom.

Test može li Kalinjingrad to učiniti bio je planiran za subotu, ali ga je Rusija otkazala malo prije početka.

Rusija poručuje da će ispunjavati obveze iz ugovora o opskrbi energijom.

Kaže da su smanjene isporuke plina ovog mjeseca putem plinovoda Sjeverni tok 1 Njemačkoj uzrokovane odgođenim povratom turbinske opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi.