Španjolska vlada prošlog je tjedna donijela zakon o tzv. 'Google porezu' prema kojem će španjolske novine moći od internetskog giganta tražiti mjesečnu naknadu zbog prikazivanja linkova vijesti tih novina na servisu Google News. Osim Googlea, na udaru ovog poreza trebale bi se naći i druge kompanije koje objavljuju linkove s vijestima španjolskih novina, a njegov je cilj 'zaštititi španjolsku industriju tiskanih medija'. Europski novinski izdavači već su dugo vremena u sukobu s Googleom kojeg optužuju za korištenje njihovog autorski zaštićenog sadržaja u svom News servisu.

Googleovci su, naravno, razočarani s ovim zakonom te su u objavi za javnost poručili kako servisi poput Google Newsa u biti pomažu izdavačima jer im povećavaju promet na njihovim stranicama te su poručili da će u budućnosti surađivati sa španjolskim izdavačima kako bi im pomogli u povećanju zarade. Sličan zakon donesen je i u Njemačkoj u kojoj je Google uklonio linkove određenih medija sa svog News servisa – na The Guardianu kažu kako je zbog toga došlo do smanjenja posjeta na tim internetskim stranicama te su njihovi vlasnici ponovno zatražili da se linkovi na njihove vijesti prikazuju na Googleovom servisu za vijesti.

Udar na Google priprema i Europska unija te je nadolazeći šef digitalne ekonomije EU-a Günther Oettinger u brojnim intervjuima najavio kako namjerava poduzeti neke akcije protiv ove kompanije, a jedna od njih je i reforma postojećeg zakona o autorskim pravima koja će biti posebno usmjerena na tehnološke kompanije te se i ovoj reformi govori kao o 'Google porezu'. 'Ako Google koristi intelektualno vlasništvo EU, Unija može zaštititi svoje vlasništvo i naplatiti njegovo korištenje', prenijeli su na The Wall Street Journalu Oettingerova razmišljanja, a primjenu takvog zakona možemo očekivati 2016. godine.

http://zimo.dnevnik.hr/