Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u ponedjeljak da Europa mora ostati jedinstvena u pokušaju da očuvaju iranski nuklearni sporazum, i kazao je da bi Teheran trebao povući svoju odluku da ne poštuje neke odredbe sporazuma.

''Europljani moraju ostati jedinstveni po tom pitanju'', izjavio je Le Drian novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu.

Iranska odluka da ne poštuje neke odredbe sporazuma koji su Sjedinjene Države napustile prošle godine "loš je odgovor na lošu odluku", kazao je šef francuske diplomacije.

Ministri će na sastanku u Bruxellesu pokušati pronaći načine kako da uvjere Iran i Sjedinjene Države da ublaže napetosti i iniciraju dijalog u jeku strahovanja da je sporazum iz 2015. godine na rubu propasti.

Američko-iranske napetosti pogoršale su se otkako je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump odlučio u prošloj godini da napusti nuklearni sporazum na osnovu koga je Iran pristao ukinuti neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija koje su teško naškodile njegovoj ekonomiji.

 U reakciji na ponovno uvođenje oštrih američkih sankcija, koje imaju za cilj iransku naftnu industriju, Teheran je odustao od nekih od svojih obveza iz nuklearnog sporazuma, navodeći europske potpisnice sporazuma Francusku, Britaniju i Njemačku da ga upozore da se povinuje sporazumu, prenosi Reuters.