Vlada Francuske će u lipnju formirati strukturu takozvane krizne vojne sile koje će postojati izvan granica postojećih nadležnosti EU, pišu mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu obrane Francuske.

Ideju o tome izložila je radna grupa od 10 država, među kojima su Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija i Danska. "Pretpostavlja se da europske zemlje mogu da ujedine svoje vojne potencijale, da surađuju u oblasti planiranja, analiziranja nastanka kriza i brzog reagiranja na njih", navodi Reuters.

Izvor portala je naveo da struktura neće biti aktivna u okviru EU kako bi se Velikoj Britaniji omogućilo da sudjeluje u njima i nakon Brexita. Nepoznato je koje će sve zemlje sudjelovati u formiranju te strukture, ali sudeći po svemu Njemačka je podržala ovaj plan, prenosi Sputnjik.

Cilj strukture je da se predvide buduće krize i, kako se nadaju njeni tvorci, izbjegnu situacije kada je jedna zemlja prinuđena da se u konflikt umiješa sama, kao što je Francuska to morala da uradi u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.