Znanstvenici već dugo upozoravaju da bi klimatske promjene koje su zahvatile cijeli svijet, mogle imati ozbiljne posljedice na život ljudi. Do sad se o tome govorilo kao o nečem što bi se moglo dogoditi u budućnosti - za 50 ili 100 godina. No, posljednja studija nizozemskih znanstvenika mogla bi doći kao naglo buđenje, barem za Europljane.

Naime, znanstvenici upozoravaju da bi topljenje ledenjaka, koje je iz godine u godinu sve jače, moglo zaustaviti Golfsku struju, oceansku struju koja na Sjevernu polutku donosi toplu vodu i time zagrijava atmosferu. Zaustavljanje Golfske struje moglo bi rezultirati padom temperature od nekoliko stupnjeva u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice na život ljudi, javlja Zimo.

Studije su pokazale da bi do toga moglo doći za nekoliko desetljeća, no posljednje računalne simulacije otkrivaju još lošijih vijesti.

Prema podacima koje su u studiji objavili znanstvenici sa Sveučilišta Utrecht u časopisu Science Advance, točan trenutak kad bi se Golfska struja mogla zaustaviti teško je odrediti.

Približavamo se tom trenutku, ali nismo sigurni kad će se on dogoditi. Ali smo sve bliže, upozorio je voditelj studije Rene van Westen. Pojasnio je kako to ovisi o stupnju klimatskih promjena koje čovječanstvo uzrokuje.

Kad dođe do zaustavljanja Golfske struje, a to bi se prema nizozemskim znanstvenicima moglo dogoditi u sljedećih nekoliko desetljeća, a ne stoljeća, kako se ranije mislilo, temperatura na sjevernoj polutci mogla bi pasti za nekoliko stupnjeva.

Računalna simulacija koju su proveli, pokazala je da bi u Europi prosječna temperatura pala za otprilike jedan stupanj Celzijev po desetljeću, a neka bi područja bila hladnija i za tri stupnja. Osim toga, led bi se sa Sjevernog pola proširio južnije, a južna polutka počela bi se jače zagrijavati.

Znanstvenici upozoravaju da, iako se čini kako su to male promjene, one bi mogle izazvati nedostatak vode i hrane diljem svijeta.

Otkrili smo da, kad dođe do kritične točke, Golfska se struja zaustavlja u roku od 100 godina. Toplina koju prenosi na sjever je smanjena, što dovodi do naglih klimatskih promjena, ističu znanstvenici.

Problem je jedino, što ne znaju kad bi do toga točno moglo doći. Prema grubi procjenama, svijet ima vremena još nekoliko desetljeća.

No, druga studija koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen, objavljena 2023. godine, procjenila da bi do toga moglo doći već 2025. godine, a najvjerojatnije 2057. godine. Naravno, ako se ništa ne poduzme kako bi se zaustavile klimatske pormjene.

Kako god bilo, očito je da nas u budućnosti čeka zaustavljanje Golfske struje i nagle klimatske promjene. Na čovječanstvu je da odluči želi li da do toga dođe prije ili kasnije.