Čelnik Organizacijskog odbora za EURO 2016 u Francuskoj Jacques Lambert je poručio da će se Europsko nogometno prvenstvo održati idućeg ljeta u Francuskoj kako je i planirano i da se teroristima neće dozvoliti da ugroze sigurnost održavanja natjecanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Niz terorističkih napada koji su se dogodili u Parizu u javnosti se sve češće komentiraju kao veliki rizik za održavanje tog sportskog događaja, ali otkazivanje natjecanja za domaćina je neprihvatljiva opcija.

"Otkazivanje EURO-a bi predstavljalo svojevrsnu predaju u ruke terorista. Francuska će kao domaćin poduzeti sve neophodne mjere kako bi se prvenstvo održalo u planiranom vremenu", kazao je Lambert za RTL.

Ističući da su u timu organizacije svjesni sigurnosnih i drugih rizika, Lambert je kazao da su teroristički napadi u petak ponovo ukazali na rizike koji su bili jasni i nakon siječanjskih terorističkih napada u Parizu.

"Poduzet ćemo sve kako bi EURO protekao u najboljem redu. Sigurnost na stadionima je odveć izuzetno dobra, a veći rizici postoje na ulicama i na spontanim okupljanjima. Svjesni kompleksnosti situacije ćemo poduzeti sve kako bi svi bez straha i opasnosti uživali u nogometnim predstavama EURO-a", poručio je Lambert.

I predsjednik Nogometnog saveza Francuske (FFF) Noel Le Graet tvrdi da otkazivanje nije predmet rasprave, ali da je pitanje sigurnosti svakako prioritet za sve instance koje su uključene u organizaciju EURO-a.

"Učinit ćemo sve kako bi sigurnost bila na nivou. Svi smo oprezni i svjesni rizika, koji su privremenog karaktera, kako za FFF, tako i za državu", kazao je Le Great.

FFF je otkazao izvlačenje parova osmog kola nogometnog Kupa Francuske koje je trebalo biti održano sutra u Parizu, ali nije otkazana prijateljska utakmica A reprezentacije Francuske koju će igrati u utorak u Londonu protiv Engleske.

Francuski izbornik Didier Deschamps je igračima dao opciju da se ne odazovu na poziv zbog tragedije koja se u petak desila u Parizu, ali svi igrači su se odazvali i već odletjeli u Englesku.

Utakmica će svakako biti iskorištena kako bi se pokazala solidarnost sa francuskim narodom, a domaćin je najavio da će tokom intoniranja himni na ekranima pustiti i tekst Marseillaise kako bi i engleski navijači mogli da pjevanjem himne podrže Francusku. Stadion Wembley će također biti osvijetljen bojama francuske zastave.

Engleski navijači su pokrenuli peticiju koja je već sakupila 15.000 potpisa kojom od Engleskog nogometnog saveza (FA) traže da sve prihode od utakmice donira francuskom Crvenom križu.

U nizu terorističkih napada u petak navečer u Parizu su ubijene 132, a ranjeno 349 osoba. U napadima na šest lokacija u centru Pariza poginulo je i sedam napadača. Odgovornost za napade preuzela je teroristička organizacija ISIL. Pariz je i u siječnju ove godine bio poprište terorističkog napada u kojem je život izgubilo 12 osoba.