Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je jednoglasno Nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini čime je produžen mandat EUFOR-u u BiH, piše N1.

Bosna i Hercegovina jedina je tačka današnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a.

Na početku sjednice, jednoglasno, s 50 glasova, usvojen je Nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini čime je produžen mandat EUFOR-u u BiH.

"Irska pozdravlja obnovu Rezolucije kojom se podržava misija ALTHEA, to je organizacija koja ima vitalnu ulogu u sigurnosti BiH, posebno u vrijeme današnje nesigurnosti", rekao je na sjednici veleposlanik Irske u Vijeću sigurnosti UN-a, Fergal Mythen.

''Ratovi na Balkanu su bili šok i sjećam se što se događalo u BiH i rat je nešto što nikada nije daleko. Posebno sada kada gledamo rusku agresiju na Ukrajinu. Danas gledamo BiH koja budućnost polaže u EU i zato podržavamo BiH kao suverenu zemlju. Pozdravljamo prijedlog da se BiH da status kandidata, ali se moraju provesti hitne reforme. Nadam se da će ovo motivirati političare u BiH da preduzmu reforme'', rekao je Fergal Mythen.

Istaknuo je da Irska podržava ured OHR-a i pozvao je sve strane u BiH da podrže rad i surađuju sa visokim predstavnikom.

''Bilo je pozitivno da su se održali mirni izbori nedavno, ali nas brine negativna retorika i pozivamo strane da se suzdrže od retorike podjela. Novizabrani imaju novi mandat onih koje zastupaju. Trebaju se deblokirati institucije. Vidimo napredak, ali još puno toga treba uraditi. Prijetnje i potezi koje pordubljuju etničke podjele moraju se spriječiti. Pozivamo na jednakost i stabilnost BiH. Pozivamo na učinkovite mehanizme da se omogući veće sudjelovanje žena, ali i rodna ravnopravnost'', kazao je Fergal Mythen, prenosi N1.

Podsjećamo, Rusija je dugo najavljivala veto na produživanje mandata, ali je promijenila odluku nakon poruka, prije svega lidera SNSD-a Milorada Dodika, kako je u interesu RS ostanak EUFOR-a.