Dodatni vojnici iz država Europske unije bit će raspoređeni u Bosni i Hercegovini od idućeg tjedna, potvrdio je danas zapovjednik mirovnih snaga EU u toj zemlji (EUFOR), general Laszlo Sticz, dodajući kako je riječ o ranije planiranim aktivnostima koje imaju za cilj očuvanje stabilnog okruženja u BiH.

On je novinarima kazao kako će prvi na teren stići francuski vojnici, a ostat će u BiH narednih mjesec dana. Uz njih će doći i vojnici iz Italije i Rumunjske, a planiran je dolazak ukupno 250 pripadnika snaga koje čine stratešku rezervu EUFOR-a.

Potpora dodatnih 3500 vojnika

"Svake godine mora se testirati sposobnost za raspoređivanje i integraciju (dodatnih snaga) kako bi se upoznale s procedurama i stanjem na terenu", kazao je mađarski general koji zapovijeda snagama od oko tisuću vojnika iz 23 zemlje.

U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja u BiH kontingent EUFOR-a koji je već na terenu može računati na trenutačnu potporu oko 3500 vojnika koji su u sastavu strateške rezerve i spremni  za djelovanje.

Pripreme za slučaj izbijanja krize

Vojnici koji uskoro stižu u BiH provodit će obuku i patrolirat će zajedno s pripadnicima EUFOR-a koji su već na terenu u cilju pripreme za stratešku integraciju rezervnih snaga u slučaju izbijanja krize zbog koje bi vojna intervencija mogla biti nužna.

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je kako će i jedan pješački bataljun sudjelovati u vježbama s pripadnicima vojnih snaga EU. Europska unija je 2004. preuzela od NATO-a misiju nadziranja sigurnosnog stanja u BiH. Mandat EUFOR-a odnosno operacije Althea podliježe odobrenju Vijeća sigurnosti UN-a koje o tome odlučuje svake godine.