Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom je izjavila u utorak kako će ekonomska politiku koju vodi novi predsjednik SAD-a Donald Trump biti neuspješna, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima u Bruxellesu, Malmstrom je kritizirala odluke Trumpa koje je u prvim danima mandata donio u oblasti ekonomije i financija.

Istaknula je kako većina zemalja u svijetu podržava ideju snažnog investiranja i slobodne trgovine, dodajući kako se uspijeh i progres Europske unije oslanja na, kako je rekla, ideju otvorenog društva.

Naglasila je kako bi bilo pogrešno da SAD promovira zaštitničku ekonomsku politiku.

"U današnje vrijeme politike kao što su podizanje zidova, uvođenje trgovinskih barijera i sprječavanje ljudi da se slobodno kreću osuđene su na propast", istaknula je Malmstrom.

Novi američki predsjednik Donald Trump donio je u ponedjeljak odluku da povuče SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP). Inače, riječ je o velikom trgovinskom sporazumu koji je potpisalo 12 zemalja, a koje zajedno čine 40 posto svjetske ekonomije.

Trump je u ponedjeljak potpisao dekret kojim ukida sudjelovanje SAD-a u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je dogovoren tijekom vladavine bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Trump je tijekom predizborne kampanje obećao glasačima kako će TPP za koji je kazao da je "ubojica radnih mjesta" biti ukinut.

Nakon potpisivanja dekreta Trump je istaknuo kako se o ovoj odluci raspravljalo duže vrijeme.

"Razgovarali smo o ovom pitanju dugo vremena", rekao je Trump, te dodao kako je ova odluka "sjajna za američke radnike".