Države članice EU trebale bi na izvanrednom samitu u četvrtak potvrditi odlučnost da će nastaviti pomagati Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Europskog vijeća.

“Europsko vijeće podsjeća na svoje prijašnje zaključke i potvrđuje nepokolebljivu predanost nastavku pružanja snažne političke, financijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske potpore Ukrajini i njezinu narodu dok god bude trebalo”, kaže se u nacrtu zaključaka u koje je Hina imala uvid.

U nacrtu se također navodi odlučnost EU i država članica da osiguraju “pravodobnu, predvidivu i održivu vojnu potporu Ukrajini, posebice kroz Europski mirovni instrument (EPF) i kroz Misiju vojne pomoći EU-a kao i kroz izravnu bilateralnu pomoć država članica, u skladu s potrebama Ukrajine." U tekstu se spominje i dodatnih 5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini putem Europskog mirovnog instrumenta, ali to je iznos još podložan promjenama.

U dokumentu se također ponavlja hitna potreba za ubrzanjem isporuke streljiva i raketa. EU je obećala da će Ukrajini isporučiti milijun komada topničkog streljiva godišnje, ali još uvijek je daleko od toga cilja.

Čelnici država članica sastat će se u četvrtak na izvanrednom samitu u Bruxellesu na kojem su glavne teme revizija sedmogodišnjeg proračuna, što uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, vojnu pomoć Ukrajini te stanje na Bliskom istoku.