Francuska, Italija i Danska dale su prvu podršku britanskom prijedlogu za europsku pomorsku misiju koja bi osiguravala plovidbu Hormuškim moreuzom, a što je odgovor na iransku zapljenu britanskog tankera, rekli su tri visoka diplomata EU u utorak.

Misija ne bi direktno uključila Europsku uniju, NATO ili Sjedinjene Države, a osim brodova uključivala bi i avione, rekli su britanski ministri vanjskih poslova i obrane u razgovoru s kolegama iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke, prenosi Reuters.

Bio je to prvi formalni europski sastanak otkako je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u ponedjeljak iznio planove parlamentu kako bi zaštitio moreuz kroz koji prolazi petina svjetske nafte.

Nizozemska razmatra britanski prijedlog, a zanimanje su pokazale Švedska, Poljska i Njemačka.  

Predviđeni su sastanci na tu temu s ministrima iz Španjolske i Švedske.

Misija zaštite vitalnog plovidbenog puta za izvoz sirove nafte mogla bi biti pod zajedničkim francusko-britanskim zapovjedništvom, rekao je neimenovani diplomat.

"Zahtjev Velike Britanije, a ne Washingtona, olakšava Europljanima okupljanje oko toga. Sloboda plovidbe je bitna, to je odvojeno od američke kampanje maksimalnog pritiska na Iran", rekao je visokorangirani diplomat EU.

Britanija je intenzivirala aktivnosti nakon što su iranski marinci zauzeli tanker 'Stena Impero' u Hormuškom moreuzu.