Europska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o financiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 milijuna eura, a kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.Europska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o financiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 milijuna eura, a kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.

Za prvu tranšu dodijeljenih sredstava od oko 63 milijuna eura potrebno je usvajanje i potpis Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo 22. prosinca 2022. godine. U ovom Akcionom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

''Agresorski rat Rusije na Ukrajinu doveo je do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente. Europska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a Paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju sa trenutnim izazovima. Najugroženije porodice će dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH. Ostatak će ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, što predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede'', naglasio je šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tijekom svoje posjete regiji u listopadu 2022. godine. Njime se za regiju izdvaja ukupno milijardu eura i to pola milijarde eura trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Od 70 milijuna eura trenutne pomoći dodijeljenih Bosni i Hercegovini, 50 milijuna eura je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena. Najugroženije obitelji trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu. Dodatnih 10 milijuna eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 milijuna eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih poduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška bit će dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) EU za Zapadni Balkan. Ovi grantovi će podržati energetsku tranziciju kroz podršku izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i nadogradnju sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade. Također će podržati energetsku sigurnost, kroz unapređenje infrastrukture za gas i električnu energiju, uključujući interkonektore. Paket energetske podrške može biti polazna točka za energetsku tranziciju u BiH i domaće vlasti bi trebale iskoristiti naredni period za osmišljavanje projekata kako bi u potpunosti iskoristili raspoloživa sredstva.