Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog sporazuma o financiranju Državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu između Europske unije i BiH, koje predstavljaju Europska komisija i Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, vrijedan 60,3 milijuna eura.

Na ovaj način operativno se realizira ranije potpisani Okvirni sporazum o aranžmanima za provođenje financijske pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), koji je stupio na snagu krajem kolovoza 2015. godine.

Program koji će u cijelosti biti financiran sredstvima Europske unije bit će usmjeren na jačanje demokracije i upravljanje (10,8 milijuna eura), vladavinu prava i temeljna prava (29,5 milijuna eura) te sektor prometa (20 milijuna eura). Praktično je fokusiran na sektore u kojima postoje usuglašene strategije na nivou cijele države i gdje postoji dovoljna sektorska koordinacija.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina od stupanja na snagu, a njegova operativna provedba trajat će šest godina. Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za europske integracije, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.