Rukovodstvo Europske unije (EU) najavilo je da će početkom ožujka organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Turskoj i Siriji koje su u ponedjeljak pogođene s dva razorna potresa i desecima snažnih naknadnih podrhtavanja tla.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Švedske Ulf Kristersson izjavili su da žele organizirati takvu donatorsku konferenciju u koordinaciji s vlastima Turske.

U priopćenju Europske komisije se navodi da žele animirati međunarodnu zajednicu na izdvajanje finanscjske pomoći za žrtve potresa u Turskoj i Siriji.

Konferencija bi trebala biti organizirana početkom ožujka u Bruxellesu, a na čelu organizacije će biti europski komesar za proširenje i dobrosusjedstvo Oliver Varhelyi i švedski ministar razvoja, suradnje i vanjske trgovine Johan Forssell.

U priopćenju iz Bruxellesa se navodi i to da će konferencija na visokom nivou biti otvorena za zemlje Europske unije, ali i susjedne zemlje, članice Ujedinjenih nacija (UN), međunarodne financijske institucije i druge institucije.

Predsjednica Europske komisije u saopćenju je navela da su potreseni razornim učinkom zemljotresa te da je trenutno prioritet spasiti živote što većeg broja ljudi ispod ruševina.

"Šaljemo sljedeću poruku turskom narodu i sirijskom narodu, EU će vas podržati. Niko ne bi trebao biti ostavljen sam pred takvom tragedijom", poručila je Von der Leyen.

Švedski premijer Kristersson također je izjavio da su potresi bili bez presedana i da su posljedice zastrašujuće.

Kristersson je istaknuo kako žele da pomoć EU-a bude dovoljna da zadovolji potrebe žrtava potresa u Turskoj i Siriji u tako teškom trenutku.