Lideri EU osudili su 'unilateralnu' odluku SAD da zabrane putovanja iz Europe zbog širenja korona virusa. Odgovarajući na kritike američkog predsjednika da nije brzo reagirala na epidemiju, EU kaže da čini sve da spriječi širenje zaraze.

"Korona virus je globalna kriza, nije ograničena ni na jedan kontinent i zahtjeva suradnju, a ne unilaterlne akcije", navedeno je u zajedničkom priopćenju predsjednika Europskog vijeća Charles Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je da će na 30 dana obustaviti ulaz u SAD svih stranaca koji su nedavno boravili u Europi, da bi spriječio širenje novog korona virusa. Mjera se neće primjenjivati na Veliku Britaniju i kako su razjasnili poslije Trumpove izjave u Bijeloj kući, odnosi se samo na europske zemlje u Šengen zoni.

"EU ne odobrava činjenicu da je odluka SAD da uvede zabranu putovanja donijeta unilateralno i bez konsultacija", priopćili su Michel i Von der Leyen, dodajući da EU poduzima snažne mjere da ograniči širenje virusa. Michel je prethodno na Twitteru napisao da će EU procijeniti situaciju poslije Trumpove odluke i da 'treba izbjeći ekonomske poremećaje'.

"Poslije zabrane putovanja koje je objavio Donald Trump, danas ćemo procijeniti situaciju. Europa poduzima sve potrebne mjere da zaustavi širenje covida-19, ograniči broj zaraženih i podrži istraživanje", napisao je Michel na Twitteru na engleskom.

Mjera koju je Trump uveo, a koja stupa na snagu 13. ožujka u ponoć po američkom vremenu, odnosi se na sve osobe koje su boravile u Šengen zoni 14 dana prije predviđenog dolaska u SAD, izuzev Amerikanaca i onih koji imaju stalni boravak u SAD. Oni mogu ući, ali će morati biti u 15-odnevnoj karanteni.

State department je pored toga pozvao sve Amerikance da izbjegavaju svako putovanje u inozemstvo. Do sada je u cijelom svijetu zaraženo oko 125.000 ljudi, a umrlo je oko 4.500.

Prema posljednjim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti više od 17.000 zaraženih korona virusom zabilježeno je u Europi, uključujući Europsku uniju, Europski ekonomski prostor i Veliku Britaniju. Od toga je više od polovine u Italiji gdje je do sada umrlo 711 ljudi od posljedica korona virusa. U SAD je potvrđeno više od 1.100 slučajeva zaraze, a 32 osobe su umrle.

Trump kritizira reakciju EU na epidemiju

Američki predsjednik je u obraćanju naciji iz Bijele kuće okrivio Europsku uniju da nije djelovala dovoljno brzo da se suoči sa novim korona virusom. "EU nije uspjela poduzeti iste mjere predostrožnosti i da ograniči putovanja iz Kine i drugih žarišta" kao što su SAD, rekao je Trump, dodajući da je posljedica toga da su "veliki broj klastera" te bolesti u SAD "posijali" putnici iz Europe.

Trump je rekao da su SAD napravile spasonosan potez sa ranim djelovanjem oko Kine i da sada moraju poduzeti istu akciju sa Europom. "Da bi spriječili da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Europe ka SAD narednih 30 dana", rekao je američki predsjednik u obraćanju iz Ovalnog ureda.

Restrikcije putovanja neće se primjenjivati na Veliku Britaniju, rekao je Trump i dodao da će SAD pratiti situaciju da utvrdi mogu li putovanja ponovno biti uspostavljena ranije. "Mi koristimo punu snagu savezne vlade i privatnog sektora da zaštitimo američki narod", rekao je Trump.

Predsjednik SAD je rekao da upućuje državne agencije da pruže financijsku pomoć radnicima koji su bolesni, u karantinu ili njeguju druge zbog korona virusa, i da je tražio od Kongresa da uradi šta treba kako bi se to zakonski omogućilo, prenosi Euractiv.

Po njegovim riječima SAD će odložiti plaćanje pristojbi za neke pojedince i firme na tri mjeseca da ublaže uticaj epidemije virusa. Također će Uprava za male firme staviti na raspolaganje zajmove sa niskim kamatama kompanijama da prebrode teškoće. "Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svijet", rekao je Trump.

Manje američkih vojnika u vježbama u Europi

SAD su odlučile i da smanje broj vojnika koji će sudjelovati u velikim vježbama širom Europe tijekom narednih šest mjeseci. U vojnu vježbu "Branitrelj Europe 2020" trebalo je biti uključeno oko 20.000 Amerikanaca, što bi bio najveći broj američkih vojnika raspoređenih u Europi u proteklih 25 godina.

Američka vojska je, međutim, priopćila da će "u svjetlu trenutne epidemije korona virusa modificirati vježbu smanjenjem broja američkih sudionika". "Zdravstvena zaštita naših snaga i snaga naših saveznika i partnera je najviši prioritet", navodi se u priopćenju.