Čelnici Europske unije nisu shvaćali probleme s kineskim trgovinskim praksama ozbiljno koliko su to trebali u prošlosti, no SAD i EU sada "rade ruku pod ruku" u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji na kineskim netržišnim gospodarskim politikama, izjavio je najviši američki trgovinski dužnosnik Clete Willems.

SAD i Europska unija žele raditi na zajedničkim projektima koji pružaju tržišne alternative državno vođenim inicijativama "koje mogu doći s posebnim uvjetima", komentirao je Willems u Američkoj gospodarskoj komori.

Ovog je mjeseca Kina ugostila svoj drugi summit za svoju inicijativu "Jedan pojas, jedan put" kojom planiraju povezati Kinu s Azijom, Europom i šire, velikim ulaganjem u infrastrukturu. SAD ne planira poslati svoje visoke dužnosnike na događaj.

Washington vidi Peking kao velikog strateškog rivala. Iz SAD-a su rekli kako inicijativu smatraju načinom širenja kineskog utjecaja i nametanja neodrživog duga zemljama s malim dohotkom koristeći nejasne projekte.

Willems je rekao kako su SAD i EU napredovali u trgovinskim raspravama o soji. Washington i Bruxelles raspravljali su i o izgradnji terminala i infrastrukture za ukapljeni zemni plin, tvrdi Willems.