Europska unija i NATO upozorili su danas Gruziju da se usvajanjem zakona o stranim agentima, kolokvijalno nazvanim "ruskim zakonom" udaljava od svojih euroatlantskih aspiracija te su pozvali vladu da poštuje pravo na mirne prosvjede.

 “Unatoč veliki prosvjedima i nedvosmislenim pozivima međunarodne zajednice, vladajuća većina usvojila je zakon o ‘transparentnosti stranih utjecaja’. Europska unija je jasno i opetovano govorila da duh i sadržaj toga zakona nisu u skladu s temeljnim normama i vrijednostima EU-a”, kaže se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Sporni zakon o stranim agentima

Gruzijski parlament izglasao je zakon koji nevladine organizacije financirane iz inozemstva označava kao strane agente.

 Europska unija je kritizirana zbog zakašnjele reakcije na zbivanja u Gruziji, koja je u prosincu prošle godine dobila kandidatski status.  Prva ideja je bila da Borrell objavi izjavu u ime svih 27 država članica, ali je to otpalo zbog neslaganja Mađarske i Slovačke. Nakon toga, dosta se vremena izgubilo na usuglašavanje izjave između Borrella i povjerenika za proširenja Olivera Varheleyia, mađarskog člana Komisije, čija je zemlja najveći podržavatelj Rusije u EU-u.
 
 Zakon o stranim utjecajima izazvao je veliko nezadovoljstvo u Gruziji i izvela na ulice mnoštvo prosvjednika. Unatoč tome, proruska vladajuća stranka Gruzijski san ustrajala je u donošenju zakona. S politikom vladajuće većine ne slaže se ni proeuropska gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili.

 “Usvajanje ovoga zakona negativno utječe na gruzijski napredak na putu prema EU-u. Izbor o daljnjem putu u rukama je Gruzije. Pozivamo gruzijske vlasti da povuku zakon i sačuvaju predanost putu prema EU-u”, kaže se u Borrellovoj izjavi.

  Na usvajanje zakona reagirao je i NATO. “Odluka gruzijske vlade da donese zakon o stranim agentima korak je u krivom smjeru i udaljava je od europskih i euroatlantskih integracija. Pozivamo Gruziju da promjeni smjer i poštuje pravo na mirne prosvjede”, izjavila je glasnogovornica NATO-a  Farah Dakhlallah.