Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je u ponedjeljak da Europska unija treba "pod hitno" primiti zemlje Zapadnog Balkana, jer bi u suprotnom moglo doći do sukoba koji bi mogli biti razorni po mir u cijeloj Europi.

"Ukoliko se pod hitno ne relativiziraju granice između Kosova, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, uvjeren sam da će doći konflikti, jer su u interesu ultranacionalista i profašista u svim državama, a to bi moglo biti razorno po mir u cijeloj Europi", rekao je Čanak agenciji Beta.

On je ocjenio da EU griješi jer drži zemlje Zapadnog Balkana "na stand-byju", pošto tako gubi širu sliku.

"Relativizacija granica na Balkanu donosi daleko više koristi od nekakvog birokratskog ispunjenja svakoga detalja u formalnim uvjetima pristupa EU", kazao je Čanak.

On je ocjenio da se EU svakako mora rekonstruirati, jer će inače doživjeti sudbinu SFR Jugoslavije, pošto je koncenzusno odlučivanje koje je sada na snazi, zapravo "tempirana bomba u samim temeljima EU".

Prema njegovim rečima, EU mora početi prihvaćati daleko veću odgovornost za samu sudbinu Europe u cjelini.

"EU se mora odlučiti: ili će biti globalna sila ili će to biti njezin kraj", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji jasno sudjelovanje velikosrpskih i velikoalbanskih nacionalista, jer im ne ide u prilog bilo kakva normalizacija odnosa na Kosovu, "i ako treba – sutra će napraviti oružani incident samo da do toga ne dođe".

"Jedini lijek za velikodržavne projekte Balkana je EU, jer ona poništava granice, a ne menja ih. I ona sve te razloge zbog kojih bi se granice trebale mijenjati relativiziraju čini ništavnim. I zato, ponavljam, EU mora hitno primiti kompletan Balkan u članstvo i orijentirati ga prema ubrzanom ekonomskom razvoju", naveo je Čanak u razgovoru za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ravnomjernost razvoja i investiranje u nerazvijene krajeve, su uvjeti za ostanak EU i za mir u Europi.

"U suprotnom, EU će propustiti povijesnu priliku", ocjenio je Čanak.

Dodao je da se nacionalisti odlično slažu jer se odlično razumiju i jedino pitanje među njima je "koliki je čiji dio", a ne je li ispravno to što rade, i zato su im zajednički neprijatelji oni koji nisu nacionalisti.

"Ukoliko ne bude dovoljno pameti da se ti procesi zaustave, očekuje nas mračna budućnost", rekao je Čanak.