Službeni statistički podaci o povećanju zaposlenosti u BiH tijekom 2016. za 30.000 radnika vjerojatno nisu točni, upozoreno je u najnovijem izvještaju Europske komisije o ekonomskom napretku za zemlje zapadnog Balkana i Turske za prvi kvartal 2017. godine.

Umjesto toga, kako su istaknuli, izvjesno je da je došlo do smanjenja zaposlenosti, i to za čak 90.000.

U izvještaju su prvo navedeni službeni statistički podaci domaćih nadležnih agencija, prema kojima je zaposlenost povećana za spomenutih 30.000, odnosno 4,4 posto. Prema tim službenim podacima, oko 16.000 ljudi zaposleno je u sektoru usluga, dok ih je oko 5.000 dobilo posao u prerađivačkoj industriji. Također, službeni podaci BiH pokazuju da je došlo do smanjenja nezaposlenosti i to za čak 5,5 posto.

Međutim, Europska komisija ukazuje na provedeno istraživanje koje pokazuje drugačije stanje stvari, odnosno povećanje nezaposlenosti, pišu Nezavisne novine.

"Prema ovom istraživanju, zaposlenost je smanjena za 3,5 posto, odnosno 90.000 ljudi, nezaposlenost pala za 13 posto ili 42.000 ljudi. Razlozi za pad broja zaposlenih i nezaposlenih bi mogli biti obeshrabrenost građana da se registriraju za traženje posla ili napuštanje zemlje", navedeno je u izvještaju.

Podsjećamo da su brojni političari u BiH na sva tri nivoa vlasti tvrdili da je na osnovu statističkih podataka vidljivo da se ispunjava njihov plan o smanjenju nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti.

Osim na problem pada zaposlenosti, EU upozorava i na to da je nezaposlenost mladih i dalje alarmantno visoka i da iznosi čak 60 posto.

"Ogromne razlike između službenih podataka i istraživanja ukazuju na značajno prisutnost sive ekonomije i slabost institucija koje se bave zapošljavanjem", upozoreno je u izvještaju Europske komisije.

Dobra vijest je da je onima koji su još zaposleni zarada u 2016. porasla za 1,7 posto uspoređeno sa 2015. godinom.

Podsjetili su i da je Međunarodni monetarni fond upozorio da će isplata druge tranše Produženog aranžmana u visini od 80 milijuna eura biti odgođena.

"To će neizbježno dovesti do kašnjenja u financiranju važnih infrastrukturalnih projekata i reformi jačanja financijskog sektora u zemlji", navedeno je u izvještaju.

Iako Europljani deflaciju, koja je veliki problem, i dalje vide prisutnu u BiH, ističu da ohrabruju znakovi blage inflacije zbog rasta potrošačkih cijena za 0,7 posto u siječnju i 1,2 posto u veljači.

"Prethodnih mjeseci cijene u zemlji su pale za 0,4 posto u četvrtom kvartalu 2016. godine, a važni faktori u tome su bili pad cijena uvozne robe, odnosno odjeće i obuće, dok je, na primjer, došlo do povećanja cijena u obrazovanju", naveli su oni.