Veleposlanici zemalja članica Europske unije na današnjem sastanku u Bruxellesu razmotrit će privremene restrikcije koje su uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mjera.

Pred ovaj sastanak, u diplomatskim izvorima u Bruxellesu rečeno je kako se ne očekuje da će popis zemalja doživjeti promjene, odnosno, da će se na njoj ponovno naći Srbija ili BiH, javlja Tanjug.

Navodi se kako epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava kriterije Vijeća EU kada je riječ o broju zaraženih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebao biti oko 16 odnosno ispod 25.

U Bosni i Hercegovini se ne može govoriti o nikakvom poboljšanju posljednjih tjedana.

Kao traženi kriteriji, prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi trebala biti ista kao prosjek ili bolja od prosjeka EU.

Na popisu zemalja izvan EU čijim državljanima je dopušteno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, koja je uvjetovana reciprocitetom.

Europska unija je krajem srpnja odlučila ne vratiti Srbiju i BiH na popis zemlja kojima je na osnovu “bolje ili slične epidemiološke situacije” dopušteno putovanje u EU.