Bosna i Hercegovina jedina je država na području zapadnog Balkana kojoj će Europska unija izracni u proračun doznačiti 50 milijuna eura za neposrednu pomoć građanima.

Oslobođenje prenosi kako će najugroženije obitelji dobiti do 600 maraka izravne financijske pomoći iz Europske unije kako bi se izborili s rastućim troškovima energetike.

Da bi građani dobili ovaj novac Bruxelles zahtijeva usvajanje Akcijskog plana za energetiku koji je Europska komisija pripremila za cijelu regiju zapadnog Balkana. Također, uvjet je i da se imenuje Nacionalni koordinator za Fond predpristupne pomoći (IPA). Kada se to uradi, potpisat će se Financijski sporazum i time će se otvoriti vrata za doznačavanje novca.

Plan Europske komisije i Izaslanstva EU u Sarajevu je da sve bude završeno do 20. siječnja sljedeće godine. Novac će biti transferiran Proračunu Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će zaduženo za njegovu distribuciju.

Ovo ministarstvo će, nakon što ministarstva financija entiteta odrede tko će dobiti koliko novca u kućanstvima BiH, odobriti isplate. One će se vršiti preko vaučera. 50 milijuna eura tako će biti, plan je Bruxellesa, distribuirano građanima BiH tijekom zime.