Svaki tjedan Europska unija ažurira svoju kartu "sigurnih zemalja" za putovanja tijekom pandemije koronavirusa, a s obzirom na porast broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini postoje velike šanse da se ne nađemo na karti koja će biti dopunjena sutra.

"Sigurne zemlje" su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uvjet Europske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Sutra, 22. rujna će veleposlanici članica EU glasovati za novi prijedlog popisa "sigurnih zemalja" koje je izradila Slovenija, a prema saznanjima Radija Slobodna Europa iz diplomatskih izvora u Bruxellesu, Bosni i Hercegovini će biti ukinut status sigurne zemlje.

Ranije tijekom rujna je svim zemljama regije postepeno ukinut ovaj status što znači da državljani regije (a uskoro i BiH) više ne mogu putovati u Europsku uniju bez važnog razloga, odnosno vraćene su restrikcije na turistička putovanja, prenosi Klix.

Restrikcije na putovanja državljanima trećih zemalja je Europska unija uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije koronavirusa, a njihov cilj bio je smanjenje širenja zaraze.