Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je jučer nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, priopćio je državni Meteorološki ured.

Vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna na otoku Reykjanesu.

"Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafela", objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici. Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava.

Vulkan je eruptirao u blizini elektrane

Erupcija se dogodila oko četiri kilometra od ribarskog grada Grindavik i nedaleko od elektrane Svartsengi. Vulkanolozi su se isprva bojali da erupcija predstavlja značajnu prijetnju i gradu i geotermalnoj elektrani, no kasnije su procjene pokazale da situacija nije tako strašna kao što se prije pretpostavljalo.

"Ova erupcija je veća od prethodnik na Reykjanesu", rekao je za New York Times vulkanolog Magnus Gudmundsson. Islandske su vlasti tijekom proteklog mjeseca gradile obrambene zidove oko elektrane kako bi je zaštitile od tokova lave.

Vlasti su u studenom priopćile da grade veliki nasip dizajniran za preusmjeravanje tokova lave oko geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od 6 kilometara od Grindavika.