Federalni zavod mirovinsko- invalidskog osiguranja (PIO) od prodaje nekoliko objekata u BiH bi mogao inkasirati više od 34 milijuna KM, međutim, prodaja nikako da krene. Zastoj je kod prodaje hotela „Ero“ u Mostaru, nedovršenog doma umirovljenika u Bihaću, kao i devastiranog mirovinskog doma u Sarajevu, u naselju Nedžarići.

Zavod PIO, izvan naše zemlje, prema riječima Tomislava Kvesića, samostalnog stručnog suradnika Ureda za informiranje Zavoda PIO, potražuje vlasnički udio u objektu Sirena, odmaralištu u Podgori koje je u funkciji.

– Hotel ‘Ero’ je ponuđen Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Oni su, koliko mi je poznato, oformili povjerenstvo koje će se baviti tim pitanjem. Inače, ovaj hotel je prvobitno procijenjen na 24 milijuna KM. Nitko se nije javio pa smo smanjili cijenu za deset posto, pa se ni po toj cijeni nitko nije javio. Potom smo išli na izravnu pogodu, ali ni tu nismo imali kupca. Sada je ta cijena nekih 14 milijuna KM. Za objekte u Bihaću i Sarajevu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i zato još nema prodaje – govori nam Kvesić.

Objašnjava da je procijenjena vrijednost objekta u Sarajevu 13.366.398 KM, a u Bihaću 7.511.744 KM.

– Izvan BiH Federalni zavod dokazuje vlasnički udio u objektu Sirena u Podgori, u Hrvatskoj. Postupci dokazivanja vlasništva na sudovima su u tjeku. Zavod PIO nastoji sudskim putem dokazati i uknjižiti 37 posto vlasništva tog objekta. Taj objekat je radničko odmaralište sagrađeno prije rata i gdje ima više vlasnika. Urađene su neke adaptacije, a mi se sporimo oko vlasništva. Po uknjižbama, mi smo najveći vlasnici. Sve je to dosta komplicirano – objašnjava Kvesić.

14 milijuna KM – posljednja cijena hotela „Ero“

13,3 milijuna KM procjena za dom penzionera u Sarajevu

5,7 milijuna KM procjena za dom penzionera u Bihaću

Zna se što je čije

U Općini Ilidža smo zatražili pojašnjenje, šta sa njihove strane koči prodaju devastiranog mirovinskog doma Zavoda PIO koji se nalazi u Nedžarićima.

– Zemljište je naše, zgrada je njihova. Mi nismo smetnja, ali oni ne znaju ovu situaciju okončati. Kako ćeš ti prodati moju zemlju, tko ti je to dao za pravo? Ako je zemljište na tvom imenu, ko ga može prodati? Znači onaj tko je vlasnik može se dogovoriti s onim tko je korisnik. Prema tome, da hoće, mogli smo to davno završiti. I neka ne brljaju više. Zna se šta je čije i može se prodati. Možemo im mi pomoći u tome samo da hoće. Trebalo je prije gradnje da papiri budu uredu – rekao je Senaid Memić, načelnik općine Ilidža za faktor.ba.