Rezultati poslovanja prvoga polugodišta JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar jasno ukazuju kako je složena situacija prouzročena COVID-19 pandemijom, uvelike utjecala na uvjete poslovanja većine gospodarskih subjekata, ne samo u BiH i široj regiji, već i u cijelome svijetu, samim time - i na poslovanje JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar.

Samo otvaranje poslovne 2020. godine za JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar bilo je iznimno dobro, što su potvrđivali poslovni rezultati za prvi kvartal 2020., priopćeno je u ponedjeljak iz Eroneta.

Nažalost, na samoj polovici prvoga polugodišta, dolazi do krize prouzročene COVID-19 pandemijom; preko noći se mijenja način rada i djelovanja, dolazi do promjene ukupnog poslovnog okruženja, što se posebice ogleda u promjeni navika korisnika.

Novonastala situacija najviše se odrazila na segment prepaid mobilne usluge zbog ograničenog kretanja korisnika te posebice – roaming i interkonekcijske usluge unutar veleprodajnog poslovanja, primarno uzrokovano odsutnošću turističkih aktivnosti u BiH.

''Smanjeni prihodi iz ova dva segmenta najviše su utjecali na ukupne prihodovne rezultate, tako da na kraju prvog polugodišta bilježimo pad ukupnih poslovnih prihoda od 7,8 %, od čega se 4,8 % odnosi na maloprodajne aktivnosti, a 20,1 % je utjecaj veleprodaje u vidu smanjenja prihoda“, kazao je Tomislav Ruk, član Uprave i izvršni direktor za marketing, prodaju i korisničku podršku.

Pad prihoda djelomično je anuliran rastom prihoda i korisničke baze u segmentu postpaida mobilne, širokopojasnih usluga i ICT poslovnih rješenja.

Bitno je naglasiti i da su ukupni troškovi u prvom polugodištu 2020. godine smanjeni za 5,4 milijuna KM, odnosno manji su za 7,4 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

''Ukupni rezultat poslovanja u prvome polugodištu 2020. godine pokazuje minus od 3,4 milijuna KM, što je za 884 tisuće KM lošiji rezultat, nego što je to bilo u istome razdoblju prošle godine“, kazala je Gordana Bilić, članica Uprave i izvršna direktorica za financije.

Ovdje treba naglasiti kako nam je poslovanje inače u prvoj polovici godine lošije, tako da očekujemo stabilizaciju poslovanja u drugome dijelu godine, priopćeno je iz Eroneta.

Stabilizacija poslovnog rezultata za kraj 2020. godine bit će izazovna, no uz angažman zaposlenika, nastavak potvrđenog uslužno-prodajnog pristupa, daljnjeg osluškivanja potreba korisnika, posebno mladih generacija spremnih za digitalne kanale i 'social blogging' te pružanjem kvalitetnih poslovnih rješenja, vjerujemo kako ćemo u velikoj mjeri anulirati negativne efekte COVID-19 pandemije i drugih otvorenih poslovnih izazova.