Turska više ništa ne očekuje od Europske unije pred čijim vratima čeka već 40 godina, rekao je u nedjelju turski predsjednik Recepp Tayyip Erdogan. "Ispunili smo sva obećanja koja smo dali Europskoj uniji, ali oni nisu gotovo nijedno", rekao je Erdogan na inauguralnoj sjednici turskog parlamenta dodavši da neće tolerirati nove zahtjeve ili uvjete u pristupnom procesu.

"Ako se ne povuku u pogledu nekih nepravdi kao što je uvođenje viza, koje koriste kao latentne sankcije, ako ne isprave svoje pogreške... S naše će strane posve izgubiti pravo izražavanja političkih, socijalnih, gospodarskih i vojnih očekivanja", upozorio je. "Ako Europska unija namjerava prekinuti pristupni proces koji postoji samo na papiru, to će biti njihova odluka", dodao je.

"Odluka Europskog suda za ljudska prava posljednja kap koja je prelila čašu"

Turski predsjednik ljutit je, među ostalim, zbog nove presude Europskog suda za ljudska prava ovaj tjedan protiv Turske. Sud mu je predbacio što je osudio čovjeka zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji samo na osnovi njegova korištenja aplikacije za slanje kriptiranih poruka ByLock.

Ankara ByLock smatra komunikacijskim alatom čelnika neuspjelog puča 2016., u kojem je poginulo 250 ljudi, nakon čega su uslijedila masovna uhićenja i čistke bez presedana u modernoj povijesti Turske. Turska vlada puč je pripisala organizaciji Feto propovjednika Fethullaha Gulena, koji je nekoć bio Erdoganov saveznik.

"Odluka Europskog suda za ljudska prava posljednja je kap koja je prelila čašu", rekao je Erdogan.  "Pripadnici terorističke organizacije i njihovi pristaše koji su ohrabreni ovom odlukom ne trebaju se uzalud nadati. Ta odluka neće donijeti nikakvo olakšanje kriminalnim pripadnicima Feta. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika. Neće dopustiti nikakav povratak u prošlost", naglasio je.