Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan ocijenio je da je pad turske lire rezultat političke urote protiv njegove zemlje, koja će odgovoriti traženjem novih tržišta i saveznika, dok su u krizi njezini odnosi sa Sjedinjenim Državama.

"Svrha te operacije je postizanje poraza Turske u svim područjima, od financija do politike. Ponovo smo suočeni s političkom urotom. Uz Božju pomoć ćemo to riješiti", rekao je predsjednik pobornicima okupljenim u Trebizondeu na Crnom moru.

Prelazak na drugo tržište

"Ako je Washington spreman žrtvovati svoje odnose s Ankarom, Turska će reagirati prelaskom na druga tržišta, nova partnerstva i nove saveznike, na štetu onih koji su pokrenuli gospodarski rat protiv cijelog svijeta, uključujući i našu zemlju", zaprijetio je.

"Preostaje nam samo reći zbogom onima koji odluče žrtvovati svoje strateško partnerstvo i savez star pola stoljeća sa zemljom od 81 milijuna stanovnika kako bi sačuvali svoje odnose s terorističkim skupinama", dodao je.

Turska i Sjedinjene Države su partneri u sklopu NATO-a i Sjedinjene Države imaju važnu bazu u Incirliku, na jugu Turske, koju trenutačno koriste kao centar za operacija protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).