Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dočekan je u četvrtak u Berlinu uz vojne počasti u državnom posjetu zamišljenom da pomiri dvije zemlje usprkos prosvjedima.

Dolazak šefa turske države koji bi u Njemačkoj trebao ostati do subote, događa se u trenutku kad UEFA mora odlučiti, tijekom popodneva, tko će ugostiti Europsko prvenstvo u nogometu 2024. - Turska ili Njemačka.

Njemačka je favorit, ali nedavne optužbe za rasizam protiv čelnika Njemačkog nogometnog saveza (DFB) jako su naštetile njezinom imidžu.

Burni odlazak Mesuta Özila, veznjaka turskog podrijetla, iz njemačke nogometne vrste doveo je predsjednika DFB-a u nezgodan položaj jer ga je igrač izravno optužio za rasizam. Erdogan je glasno podržao igrača.

Sprema se niz prosvjeda

Na političkoj razini zadnjih godina nije nedostajalo tema oko kojih se Ankara i Berlin nisu složili, od neuspjelog puča 2016. protiv Erdogana koji je predbacio Njemačkoj mlaku podršku, do uhićenja njemačkih državljana u Turskoj, među kojima i novinara.

No vrijeme je zatopljenja odnosa, iako petero Nijemaca i dalje ostaje iza brave, prema ministarstvu vanjskih poslova.

Predsjednika Erdogana primit će u petak ujutro Angela Merkel prije zajedničke novinske konferencije. Ponovno će se vidjeti u subotu. U četvrtak će se susresti s predstavnicima brojne turske zajednice od tri milijuna osoba.

Tijekom njegova posjeta, posebno u petak popodne u Berlinu, predviđa se nekoliko prosvjeda nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava ili kurdske zajednice. Organizatori se nadaju okupiti približno 10.000 osoba.

Erdogan je kazao kako želi okrenuti "novu stranicu" njemačko-turskih odnosa, stoji u članku objavljenom u Frankfurter Allgemeine Zeitungu.