Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se oko 1 ujutro obratio svojim pristašama s balkona sjedišta svoje stranke AKP u Ankari, a obraćanje je započeo ljubavnom pjesmom svojim obožavateljima koji su satima čekali njegov govor.

Obraćanje je započeo riječima "netko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", referirajući se na svog glavnog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je tijekom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

"Iako konačni rezultati još nisu stigli, značajno vodimo. Još uvijek ne znamo konačne službene rezultate, čekamo na objavu volje naše nacije. Dok čekamo na rezultate, odlučio sam održati tradicionalni govor s balkona unaprijed", rekao je Erdogan. BBC navodi kako se radilo o jasnoj sugestiji da, iako Erdogan nije uspio pobijediti u prvom krugu izbora, vjeruje da će pobijediti u drugom.

Već krenuo u kampanju za drugi krug

"Naša nacija je odlučila. Ne trebaju nam novi izgovori. Vidjet ćemo volju naše nacije kad vidimo konačne rezultate", dodao je. Podsjetimo, Erdogan je i na ranijim izborima, na kojima je uvjerljivije pobjeđivao, držao govor s istog balkona. BBC navodi kako se čini da je Erdogan s balkona krenuo u kampanju za drugi krug, koristeći činjenicu da je dobio više glasova od svog suparnika u prvom krugu.

Pozvao je dužnosnike svoje stranke, AKP-a, da nastave nadzirati brojanje preostalih glasova. "Ne znamo jesu li izbori odlučeni u prvom krugu. Ako naša nacija odluči da idemo u drugi krug, poštovat ćemo to. Ali vjerujemo da ćemo završiti ovaj krug s više od 50% glasova, ima još glasova koje treba prebrojati", rekao je Erdogan u trenutku kad je bilo prebrojano nešto više od 90% listića.

Zahvalio je svojim biračima za većinu koju su dali tzv. Narodnoj koaliciji u turskom parlamentu. Radi se u koaliciji koja uključuje njegov AKP, ultra-nacionalistički MHP te više nacionalističkih i islamističkih stranaka.